Młodzi w garach – wiejskie smaki i przysmaki
W ostatnich tygodniach uczestnicy projektu „Młodzi w garach – wiejskie smaki i przysmaki” realizowanego w ramach Bardzo Młodej Kultury odwiedzali Koła Gospodyń Wiejskich w okolicznych miejscowościach.
W Danowie wspólnie z Paniami szykowali skwarki z cebulką, aromatycznymi przyprawami i małosolnymi ogórkami. W Niedźwiadnej piekliśmy placuchy z owocowymi dodatkami. W Dołęgach smażyli racuchy z jabłkami. W Kędziorowie pracowali nad swojską kiełbasą z patelni z młodymi ziemniakami i sosem pieczarkowym. W Lipniku tworzyli carbonarę z podpiekanymi piersiami z kurczaka, boczkiem i sosem śmietankowym.
Serdecznie dziękujemy wszystkim Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich. Bardzo doceniamy Wasze zaangażowanie, aktywność i otwartość. Dobrze, że jesteście!
Projekt „Młodzi w garach – wiejskie smaki i przysmaki” realizowany jest w ramach Bardzo Młodej Kultury (woj. Podlaskie), której Operatorem Regionalnym jest Podlaski Instytut Kultury. Program finansuje Narodowe Centrum Kultury.
Ps. przed nami finał projektu!
O terminie będziemy informować.
Andrzej Kosmowski BCK SZCZUCZYN